Výživový vkus – beseda s Jakubem Přibylem 7.10.

Aneb proč si jídlem kvalitu života dobrovolně zhoršujeme, namísto toho, aby nám bylo průvodcem v naplňování našich vrozených dispozic.

Kvalitu života bezpochyby ovlivňuje úroveň a přístup k našemu stravování, bohužel to, co vídám ve své privátní poradenské praxi absolutně neodpovídá tomu, jak by měla vypadat racionální strava v kontextu k vyspělé západní populaci.

Kde lidé, zajímající se o zdravou stravu nejčastěji chybují:
Je snídaně základ dne – kdy se snídaně vyplatí a kdy ne? (Kdo má snídat a kdo ne!)
Je správné rozdělit si jídlo do 5 až 6 porcí za den? Nebo raději méně porcí a větších?
Je odborně obhajitelné přestat jíst večer po 17 hodině (18 hod., 19 hod., …) v kontextu k dnešní době?
Jak časovat jídlo ve vztahu k zátěži?
Co je reálná biologická potřeba organismu aneb jak uvažovat nad tím, co si mám dát na talíř, když už je to ve vyspělých zemích čistě věc svobodného rozhodnutí?
Co jsou z mého pohledu základní principy zdravého stravování? (bohužel, jen málokdy je lidé znají, natož aby je dokázali „žít“).

Otázky, které dostávám nejčastěji a kde lidem stále chybí „správné odpovědi“
Je lepek problém?
Je mléko problém?
Je maso zdraví prospěšné nebo nám škodí?
A co nízkosacharidová vs. vysokosacharidová vegetariánská strava. Která je lepší?
Potřebujeme pro své optimální zdraví doplňky stravy? Ano? A jaké?
A jaký je hlavní problém výživy nejmenších dětí? (Mohou malé děti celozrnné potraviny jako je chléb nebo celozrnná rýže? Je nutné podávat batolatům po ukončeném kojení náhradní kojeneckou výživu?)

Jakub Přibyl
Lektor a konzultant pro personalizovanou výživu s dlouholetou praxí v oblasti nutriční prevence a sportovní dietologie. Provozuje vlastní poradenský a školící portál www.vyzivapro.cz a působí jako jeden z hlavních lektorů na škole klinické naturopatie http://www.skolanaturopatie.cz

Není stoupencem žádného výživového „hnutí“ ani alternativního výživového stylu, k potravinám a jídlu přistupuje s úctou a určitým filozofickým a duchovním přesahem. Důraz klade především na kvalitu a „technologický příběh“ potravin, včetně kontextu k našim individuálním potřebám a dispozicím.

 

 Beseda se uskuteční:

sobota 7.10., 14.15 – 16.15

Masarykova veřejná knihovna Vsetín – přednáškový sál, 4.patro

Vstupné: 260 Kč, rezervace místa a zároveň platba do 30.9.